Stora skillnader i elnätsavgifter i Västra Götaland

Publicerad i Lysekilsposten 22/9-2017

Lysekil 3500 kr lägre än Sotenäs-Munkedal

Gullspång har länets och landets högsta elnätsavgift. Där betalar en husägare 13 800 kronor om året. Det är 9 000 kronor mer än i Lidköping, där länets och landets lägsta elnätsavgift återfinns. Det visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

Lysekil har cirka 3500 kronor lägre i elnätsavgift per år jämfört med Sotenäs och Munkedal.

På senare år har elnätsavgifterna höjts kraftigt. I de kommuner i länet som har Vattenfall som leverantör, Bollebygd, Dals-Ed, Färgelanda m.fl. har de stigit med 59 procent mellan 2010 och 2017 för Villaägarnas typhushåll.

– Det är frånvaron av en rimlig prisreglering som gör att monopolisterna kan fortsätta höja och göra stora vinster på svaga konsumenters bekostnad, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Största är dyrast

Av undersökningen framgår att det främst är de största elnätbolagen som tar ut höga avgifter av sina abonnenter.

– Elnätbolagen kan ta ut vinster som inte står i proportion till den låga risk de tar. Vi kräver därför en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna, säger Jakob Eliasson.

Landets högsta elnätkostnader har de som hör till Ellevios (fd Fortums) nät i Västra Svealand (förutom Gullspång, även Eda, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Hällefors, Kil, Laxå, Lekeberg, Ljusnarsberg, Munkfors, Storfors, Sunne och Torsby).

Lägre i Lysekil

Enligt rapporten har husägare i Munkedals och Sotenäs kommuner en elnätsavgift på 10 783 kronor. I Lysekil är den årliga elnätsavgiften klart lägre, 7234 kronor.

I Munkedal och Sotenäs är det Ellevio som har hand om elnäten, i Lysekil sköts de av kommunala bolaget LEVA i Lysekil.

Rapporten och siffror för samtliga län och kommuner finns på:

www.villaagarna.se/elnat2017