Så värnar du miljön

Rent vatten är det viktigaste livsmedlet i vårt samhälle. Och kanske tar vi det också lite för givet.

Men hur vi lever har stor inverkan på vår miljö och våra vattendrag. Idag står hushållen för en stor del av samhällets utsläpp av miljögifter. Genom att göra rätt kan du bidra till att hålla sjöar och hav i bra skick. Och därmed säkra en bra vattenkvalitet även för framtida generationer.

Här är några enkla tips som gör skillnad.

Använd inte toaletten som sophink

Det är egentligen väldigt enkelt. Det enda som ska spolas ner i toan är din avföring och ditt toapapper. Allt annat ska till sophinken. Skräp som hamnar i toaletten ger onödiga problem i reningsprocessen.

Använd kranvatten – inte flaskvatten

Kranvattnet är en fantastisk tillgång. Lättillgängligt och billigt. Och faktiskt också miljövänligt. Den som däremot köper sitt vatten på flaska belastar miljön betydligt mer. Det krävs transporter för att köra ut flaskvattnet, och det måste tillverkas en massa plastflaskor. Dessutom är flaskvattnet betydligt dyrare.

Ta hand om matfettet

Matfett som spolas ner i avloppet kan orsaka stopp i avloppsröret. Orsaken är att matfettet stelnar och bildar lätt klumpar när det kallnat, som i sämsta fall kan orsaka stopp.

Kemikalier på rätt ställe

Häll inte ut färgrester, lösningsmedel eller andra kemikalier i ditt avlopp. Lämna istället in dem på återvinningsstationen. Samma sak med mediciner och läkemedel, som ska lämnas tillbaka till apoteket.

Köp miljömärkta produkter

Välj miljömärkta produkter oavsett om det handlar om textilier, tvättmedel eller rengöringsmedel. Ta reda på hur mycket tvättmedel du behöver använda. Det är dumt, både för miljön och plånboken, att överdosera.