Spola rätt är lätt

Syftet med dagen är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. Var tredje människa på jorden saknar tillgång till toalett och nästan en miljard människor uträttar sina behov utomhus vilket gör att sjukdomar sprids.

Det är egentligen väldigt enkelt. Det enda som ska spolas ner i toan är din avföring och ditt toapapper. Allt annat ska till sophinken.

SE FILM HÄRlänk till annan webbplats

Släng skräp som tops, bindor, bomullstussar, våtservetter, kondomer med mera i soppåsen, inte i toaletten. Att spola rätt är lätt!

SE FILM HÄRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

​För oss i Sverige är toaletter och rent vatten en självklarhet. Vårt kranvatten klassas som livsmedel och är hårt kontrollerat, men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet och dess kretslopp om vi ska få behålla lyxen.

När fel saker spolas ner i toaletten påverkas våra vatten negativt med oönskade konsekvenser för vattenlevande djur och organismer. Dessutom skapas problem i VA-systemen som kostar samhället och vattenanvändarna miljontals kronor i onödan. Att spola rätt är lätt!

Rent vatten är det viktigaste livsmedlet i vårt samhälle. Och kanske tar vi det också lite för givet.

Men hur vi lever har stor inverkan på vår miljö och våra vattendrag. Idag står hushållen för en stor del av samhällets utsläpp av miljögifter. Genom att göra rätt kan du bidra till att hålla sjöar och hav i bra skick. Och därmed säkra en bra vattenkvalitet även för framtida generationer.

Här är några enkla tips som gör skillnad.

Använd inte toaletten som sophink
Det är egentligen väldigt enkelt. Det enda som ska spolas ner i toan är din avföring och ditt toapapper. Allt annat ska till sophinken. Skräp som hamnar i toaletten ger onödiga problem i reningsprocessen.

Köp miljömärkta produkter
Välj miljömärkta produkter oavsett om det handlar om textilier, tvättmedel eller rengöringsmedel. Ta reda på hur mycket tvättmedel du behöver använda. Det är dumt, både för miljön och plånboken, att överdosera.

Ta hand om matfettet
Matfett som spolas ner i avloppet kan orsaka stopp i avloppsröret. Orsaken är att matfettet stelnar och bildar lätt klumpar när det kallnat, som i sämsta fall kan orsaka stopp.

Kemikalier på rätt ställe
Häll inte ut färgrester, lösningsmedel eller andra kemikalier i ditt avlopp. Lämna istället in dem på återvinningsstationen. Samma sak med mediciner och läkemedel, som ska lämnas tillbaka till apoteket.